Siirry sisältöön

Hiilijalanjäljillä ABC - tästä se alkaa

Aloitimme Kalaonni-tuotteiden hiilijalanjälkien mittaamisen ja tulosten julkaisun, koska haluamme näyttää toteen, että nautinnolliset kalaruokaelämykset voivat olla myös ilmastoystävällisiä.

Suuret teot mahdollistavat pienet luvut

Selvitys on jatkumoa työlle, jota olemme tehneet kestävän elintarviketuotannon kehittämiseksi. Olemme panostaneet vuosia tuotannon energiatehokkuuteen, pakkausten ekologisuuteen ja raaka-aineen kotimaisuuteen sekä sataprosenttiseen hyödyntämiseen. Tuotekohtaisten hiilijalanjälkien mittaaminen tuottaa meille tietoa, jota hyödyntäen aiomme saavuttaa ilmastotavoitteemme.

Laskenta näyttää tarkasti, mistä tekijöistä Kalaonni-tuotteiden hiilijalanjäljet muodostuvat. Siten se myös kertoo, mitä asioita muuttamalla vähennämme päästöjämme. Jatkuvalla seurannalla pystymme valvomaan, että kehitystä todella tapahtuu oikeaan suuntaan. Tavoitteemme on hiilineutraalius yrityksen tasolla vuoteen 2025 mennessä ja 2035 koko tuotantoketjussa.

Kalavapriikin mittapartio

ELINTARVIKEALAN TUOREINTA TIETOA

Opiskelen tällä hetkellä bio- ja elintarviketekniikkaa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Hiilijalanjälkien mittausprojektissa olen päässyt hyödyntämään tehokkaasti oppimaani ja tutkimaan uutta. Myös siitä on ollut paljon hyötyä, että olin ehtinyt hankkia monipuolisesti työkokemusta Kalaonni-tuotteiden valmistuksesta tuotannon puolelta. Kaiken kaikkiaan on ollut todella mielenkiintoista tehdä kehitystyötä tärkeän ja ajankohtaisen aiheen parissa Biocoden ja Kalavapriikin asiantuntijoiden kanssa. Koen olevani opiskelijana onnekkaassa asemassa, kun saan työskennellä Arin työparina tuotevastuullisuuden parissa ja oppia hänen kokemuksestaan elintarvikealalla.

-Riina Korhonen

MUNAMIEHESTÄ KALAMIEHEKSI

Aloitin työurani tutkijana Jokioisilla Maatalouden tutkimuskeskuksella, joka tunnetaan nykyisin Luonnonvarakeskuksena (Luke). Tein elintarviketutkimusta vuosikymmenen verran liittyen kananmunan proteiinien eristämiseen ja bioaktiivisiin peptideihin. Tutkimuspuolelta siirryin teollisuuteen, Munakuntaan, missä tein kananmunatuotteiden tuotekehitystä. Ympäristövastuullisuutta pyrin edistämään silloinkin: kehittämässämme menetelmässä munankuorijäte prosessoitiin nurmikkokalkin raaka-aineeksi. Kiinnostukseni tutkimuksessa ja tuotekehityksessä liittyi pitkään kananmunaan, kunnes loikkasin Kalavapriikille. Täällä teen työtä tuotekehityksen ja -turvallisuuden parissa. Erityisen omaa aluettani on tuotteiden vastuullisuus. Tämä on hieno paikka olla vetämässä uusien uraauurtavien ja vastuullisten kalatuotteiden kehitystä.

-Ari Hietanen