Hiilijalanjäljillä ABC - tästä se alkaa
Aloitimme Kalaonni-tuotteiden hiilijalanjälkien mittaamisen ja tulosten julkaisun, koska haluamme näyttää toteen, että nautinnolliset kalaruokaelämykset voivat olla myös ilmastoystävällisiä.
Suuret teot mahdollistavat pienet luvut
Selvitys on jatkumoa työlle, jota olemme tehneet kestävän elintarviketuotannon kehittämiseksi. Olemme panostaneet vuosia tuotannon energiatehokkuuteen, pakkausten ekologisuuteen ja raaka-aineen kotimaisuuteen sekä sataprosenttiseen hyödyntämiseen. Tuotekohtaisten hiilijalanjälkien mittaaminen tuottaa meille tietoa, jota hyödyntäen aiomme saavuttaa ilmastotavoitteemme.
Laskenta näyttää tarkasti, mistä tekijöistä Kalaonni-tuotteiden hiilijalanjäljet muodostuvat. Siten se myös kertoo, mitä asioita muuttamalla vähennämme päästöjämme. Jatkuvalla seurannalla pystymme valvomaan, että kehitystä todella tapahtuu oikeaan suuntaan. Tavoitteemme on hiilineutraalius yrityksen tasolla vuoteen 2025 mennessä ja 2035 koko tuotantoketjussa.
Kalakaverina Biocode
BIOCODE – VASTUULLINEN KALAKAVERI
Laskenta näyttää tarkasti, mistä tekijöistä Kalaonni-tuotteiden hiilijalanjäljet muodostuvat. Siten se myös kertoo, mitä asioita muuttamalla vähennämme päästöjämme. Jatkuvalla seurannalla pystymme valvomaan, että kehitystä todella tapahtuu oikeaan suuntaan. Tavoitteemme on hiilineutraalius yrityksen tasolla vuoteen 2030 mennessä ja 2035 koko tuotantoketjussa.
Biocoden hiilijalanjälkien laskentatapa perustuu ISO 14040 (elinkaariarviointi) ja ISO 14067 (hiilijalanjälkilaskenta) -standardien noudattamiseen. Lisäksi sovellamme Intergovernmental Panel On Climate CHange (IPCC:stä) ja Greenhouse Gas Protocol (GHG:sta) -ohjeistuksia.
KOHTI HIILINEUTRAALIUTTA
Ensimmäinen laskenta paljasti, että Kalaonni-tuotteissa jopa 95 prosenttia hiilijalanjäljestä muodostuu raaka-aineesta. Kalan alkuperä, kasvatus- ja pyyntitapa sekä kuljetukset vaikuttavat hiilijalanjäljen kokoon.
Kotimaisesta järvikalasta valmistetut tuotteet ovat erinomaisen ilmastoystävällisiä. Kasvatetusta kalasta suomalainen kirjolohi hiilijalanjäljeltään on Norjan merilohta merkittävästi parempi vaihtoehto. Kirjolohen kasvatusmenetelmissä on kuitenkin myös eroja, minkä vuoksi Kalavapriikki tulee tiivistämään yhteistyötä entisestään vastuullisuudesta kiinnostuneiden kalankasvattajien suuntaan. Kalavapriikki suosii tuotteissaan jo nyt kotimaista, itämerirehulla kasvatettua Benella-kalaa, jolla on myönteisiä ympäristövaikutuksia.
Hiilijalanjälkikysymyksessä raaka-aine ja tuotannon tehostaminen kulkevat myös käsi kädessä: tehokas raaka-aineen hyödyntäminen tuottaa pienemmän hiilijalanjäljen. Meillä on erittäin energiatehokkaaksi suunniteltu tuotantolaitos, mutta siitä huolimatta tuotantoa on mahdollista trimmata edelleen ympäristöystävällisemmäksi.
Kalavapriikin mittapartio
ELINTARVIKEALAN TUOREINTA TIETOA
Opiskelen tällä hetkellä bio- ja elintarviketekniikkaa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Hiilijalanjälkien mittausprojektissa olen päässyt hyödyntämään tehokkaasti oppimaani ja tutkimaan uutta. Myös siitä on ollut paljon hyötyä, että olin ehtinyt hankkia monipuolisesti työkokemusta Kalaonni-tuotteiden valmistuksesta tuotannon puolelta. Kaiken kaikkiaan on ollut todella mielenkiintoista tehdä kehitystyötä tärkeän ja ajankohtaisen aiheen parissa Biocoden ja Kalavapriikin asiantuntijoiden kanssa. Koen olevani opiskelijana onnekkaassa asemassa, kun saan työskennellä Arin työparina tuotevastuullisuuden parissa ja oppia hänen kokemuksestaan elintarvikealalla.
-Riina Korhonen
MUNAMIEHESTÄ KALAMIEHEKSI
Aloitin työurani tutkijana Jokioisilla Maatalouden tutkimuskeskuksella, joka tunnetaan nykyisin Luonnonvarakeskuksena (Luke). Tein elintarviketutkimusta vuosikymmenen verran liittyen kananmunan proteiinien eristämiseen ja bioaktiivisiin peptideihin. Tutkimuspuolelta siirryin teollisuuteen, Munakuntaan, missä tein kananmunatuotteiden tuotekehitystä. Ympäristövastuullisuutta pyrin edistämään silloinkin: kehittämässämme menetelmässä munankuorijäte prosessoitiin nurmikkokalkin raaka-aineeksi. Kiinnostukseni tutkimuksessa ja tuotekehityksessä liittyi pitkään kananmunaan, kunnes loikkasin Kalavapriikille. Täällä teen työtä tuotekehityksen ja -turvallisuuden parissa. Erityisen omaa aluettani on tuotteiden vastuullisuus. Tämä on hieno paikka olla vetämässä uusien uraauurtavien ja vastuullisten kalatuotteiden kehitystä.
-Ari Hietanen