Lohta vai kirjolohta juhlapöytään? Valinta on helppo kehon ja luonnon hyvinvointia arvostavalle
Seisot kalatiskillä vuoronumerolappu kädessäsi, kahden vaiheilla. Jäämurskassa pötköttelevät rinnakkain norjalaiset merilohet ja kotimaiset kirjolohet. Haluat lautasellesi maukasta, terveellistä ja vastuullista kalaruokaa, mutta kumpiko punalihaisista kaloista onkaan parempi vaihtoehto? Tähän vastaa kalaruokatalo Kalavapriikin laatu- ja tuotekehityspäällikkö Ari Hietanen.
Kahden suomalaisten punalihaisen suosikkikalan, kirjolohen ja lohen, välillä on eroja, joista osan tuntee maussa ja osa liittyy suurempaan ajatukseen terveydestä sekä ympäristöstä. Viimeaikaisten tutkimusten valossa on selvää, että suomalaisen omaa ja luonnon hyvinvointia ajattelevan kuluttajan kannattaa valita lautaselleen kotimaista kirjolohta.
– On tutkittu fakta, että Suomessa kasvatettu kirjolohi on norjalaista lohta merkittävästi ympäristöystävällisempää sekä ilmaston että vesistöjen kannalta. Siksi myös WWF:n Kalaopas kannustaa suosimaan kotimaista kirjolohta, Hietanen toteaa.
Kotimainen kirjolohi on lisäksi varmemmin ravintoarvoiltaan laadukkaampaa ja terveellisempää, koska sen ruokinnassa käytetään vähemmän kalan ravitsemuksellista koostumusta köyhdyttävää soijaa kuin norjalaisessa kalankasvatuksessa. Erityisen valveutuneita rehun laadun suhteen ovat Hietasen mukaan suomalaiset Benella-kalankasvattajat.
– Benella-kala kasvaa Itämeren pikkukaloista valmistetulla erittäin korkealaatuisella ruoalla, eli samankaltaisella ravinnolla, jota se söisi meressä kasvaessaankin. Loppukasvatuksessa ravintoon lisätään erikoisrehua, joka nostaa kalan EPA- ja DHA-rasvahapot sydämen hyvinvoinnin kannalta juuri oikealle tasolle. Tämä tekee kalasta Benella-kalan. Benella-kasvatustapa vähentää myös Itämeren fosfori- ja typpikuormitusta poistamalla vesistöstä ravinteita, mikä on merkittävä askel kohti kestävämpää kalankasvatusta, Hietanen kertoo.
Kalankasvatuksen ilmastovaikutuksissa rehun osuus on noin 80 %. Toinen merkittävä tekijä on kalankasvatukseen ja -tuotantoon sekä raaka-aineen jalostukseen ja myyntiin toimittamiseen liittyvät kuljetukset. Kotimaisella rehulla lähivesistöissä kalan kasvattaminen lyhentää kuljetusmatkoja ja polttoaineen kulutusta.
Lisätietoja:
Tuotekehitys- ja laatupäällikkö Ari Hietanen
ari.hietanen@kalavapriikki.fi
+358 40 647 7479
Tutustu myös:
Kirjolohen ja lohen ero
Ruoan ympäristövaikutukset